Siirry suoraan sisältöön

ITÄPUOLI TOP 10

Itä 1: Ulkomatalalla tarkoitetaan tämän alueen pohjoispuolista matalikkoa. Ulkomatalan alueella on hyvät mahdollisuudet lohen saamisen miltä puolelta matalaa tahansa, mutta erityisesti ulkomatalan eteläpuoli on ollut antoisa. Vedenalaisten niemien kärjet ja pussinpohjukat ovat antaneet useita tapahtumia.

Itä 2: (a) Saappaan ja pääkallon muotoiset patit löytyvät ulkomatalasta lounaaseen. (b) Makkarasta etelään sijaitsee patit minkä välissä kanjoni. Patit eivät erotu kartasta erityisesti, mutta lohet viihtyvät alueella.

Itä 3: Makkarasta etelään jatkuvan penkan pää ja sen jatkeena olevan patin väliin muodostuu ajoittain virtauksia keräten lohia ravintoketjunsa perässä.

Itä 4: Tässä on itse makkara eli makkaran muotoinen isohko matalikko koiranpään leuan alla. Makkaran itäpuolella 50 metrin vedessä on useita patteja minkä eri kulmista löytynyt kaloja. Makkaran ja sen alapuolisen patin välissä kulkee jyrkkäreunainen kanjoni, missä on usein kovia virtauksia. Makkaran länsipuolella kartassa näkyvä alle 50 metrin vesi toimii myös ajoittain hyvin. Makkaran alue on ollut itäpuolen suositumpia ja ruuhkaisempia paikkoja. Makkara on saalisraporteissa vuodesta toiseen tuttu alue.

Itä 7: Muumipeikko ei enää näy kartassa uudelleen piirrettyjen syvyyskäyrin johdosta. Muumit ja sen ympäristö on tunnettua ja edelleen melko suosittua aluetta. Muumien länsipuoliset patit ja kanjoni ovat tunnettua aluetta. Kanjoneista löytyy usein virtauksia. Huomioitavaa on, että alueen läpi menee Vuosaaren sataman väylä ja laivaliikenne, mikä on vähentänyt alueen suosiota. AIS ominaisuus plotterille on suositeltava sekä ennakoiva tähystys. Kasuuniin verrattuna laivaliikenne on rauhallisempaa.

Itä 5: Itätoukin ja Eestiluodon eteläpuolella löytyy patteja selkeästi alle 50 metrin käyrän sisäpuolella. Vettä alueella kuitenkin noin 40 metriä. Näin sisältä harva yrittää merilohia, vaikka alue toimii ajoittain parhaiten. Tältä alueelta on niitetty myös kisamenestystä, kuten lähes samalta sektorilta alueelta kahdeksan. Tämä on ehkäpä hieman kovempien etelätuulien paikka, jolloin alueelle on kerääntynyt enemmän syöttikalaa. Lohia on saatu vielä tätäkin sisempää ulkosaarien väleistä eli Länsitoukki – Itätoukki – Eestiluoto linjalta.

Itä 6: Tämä on se koiranpää (a), tunnettu yleispaikka ja alueella monia ottipisteitä. Koiranpään ympärillä on paljon patteja sekä virtauksia. Keskellä koiraa löytyy myös tunnettu lohipaikka sydän, eli patti koiran sydämen kohdalla. Lohia on tullut myös ajoittain koiran peräpäästä (b) lähempää ulkomatalaa.

Itä 8: Tämä on Sitinin itäpenkan pohjoispääty ja sen viereiset patit. Tämä on hyvä esimerkki lähimmistä lohipaikoista. Alue on toiminut edelleen ajoittain erittäin hyvin myös kisoissa. Kuuluu alueeseen mistä lohenuistelu Suomenlahdella on 80-luvulla aloitettu. Tähän asti täällä on saanut uistella hyvin rauhassa muilta uistelijoilta.

Itä 9: Sitinin kepin ympäristö on legendaarista lohialuetta. Sitinin eteläpuoliset itä-länsisuuntaiset suolimaiset vuonot (a & b) ja niiden suuaukot patteineen ovat hyviä ottipaikkoja. Nopea laivaliikenne huomioitava kanjonien länsipäässä.

Itä 10: Tämä on Helsingin matala eli kasuuni, mikä toimii jonkinlaisena maamerkkinä ulkomerellä uistellessa. Tämä on hyvä lohipaikka, mistä löytyy usein kovia virtauksia, kuten syvyyskäyristäkin voi päätellä. Itäpuolen lähtijöillä vähän kaukana ja vaatii erityistä tarkkaavaisuutta erittäin kovavauhtisesti ja tiheästi kulkevan laivaliikenteen takia. Emme voi suositella turvallisuussyistä. AIS ja tutka ovat erittäin perusteltuja tällä alueella. Lisäksi tähystäjän on oltava jatkuvasti valppaana, silmät selässä ja katse horisontissa. Sateella tai sumulla tänne ei pidä mennä. Laivaliikenne ei myöskään pysy väylällä. Vaikka alueelta tulee lohia, niin iltanuotiojutut liittyvät eniten väistöliikkeisiin ja laivojen peräaaltoihin. Ei ensikertalaisille tai heikkohermoisille.