Siirry suoraan sisältöön

LÄNSIPUOLI TOP 10

Länsipuolen alueet keskittyvät Nimettömän ja Palkkakuopan alueelle.

Alueen itärajalla Helsingin kasuunin alueella on erittäin vaarallinen laivaliikenne. Alueella menee myös toinen laivareitti ja laivat liikkuvat myös väylien ulkopuolella.

Palkkakuopan alueen lähimmät lohipaikat ovat jo Berggrundin tasolla, mistä useat aloittavat uistinten laskun penkkojen reunoja seuraten etelään. Alue on suhteellisen laaja. Länsipenkalla on useita toimivia alueita, itäpenkka on myös ajoittain erittäin hyvä. Penkkojen välistä löytyy nimetön eteläviitta, minkä ympäristöä pidetään yhtenä saalisvarmimmista alueista. Länsipuolen paikoilta kisa on voitettu useita kertoja.

Länsi 1: Berggrundin kanjonia etelään seuratessa tässä on hyvä mahdollisuus kohdata ensimmäinen lohi. Kanjoni on syvä ja sen molemmin puolin on tässä kohdin vedenalaisia patteja.

Länsi 2: Palkkakuopan itäpenkkaa seurattaessa tässä on seuraava paikka. Kanjonin suulla on vedenalainen niemeke, missä on patti lähellä 70 metrin vettä.

Länsi 3: Tämä on palkkakuopan itäpenkan kolmas alue. Alueelta löytyy useita patteja ja vedenalaisia lahdukoita syvän veden reunassa. Alueella on huomioitava nopea laivaliikenne, mikä poikkeaa ajoittain väylältä. Tästä itään jatkettaessa löytyy jo kuuluisa kasuuni eli Helsingin matala. Kasuuni on esitelty lyhyesti itäpuolen paikoissa.

Länsi 4 ja 5: Käytännössä nämä voidaan pitää samana alueena. Alue 4 on ensimmäisiä länsipenkkaa etelään uisteltavia alueita missä löytyy patteja syvän veden reunassa. Alue 5 on pattien rannanpuolella oleva syvänne mistä lohia löytyy usein jopa sen länsireunalta. Tätä monttua jotkut kutsuvat palkkakuopaksi. Toiset kutsuvat Berggrundista etelään ulottuvaa isompaa syvännealuetta samalla nimellä. Täsmennys kannattaa pyytää palkkakuopasta puhuttaessa.

Länsi 6: Alueelta löytyy useita patteja sekä matalaan työntyvää syvännettä. Patin vierestä syvän päältä saattaa täälläkin napata.

Länsi 7: Tällä alueella on myös länsipenkalle tyypillisiä patteja syvän vieressä. Kuumimmillaan 7 ja 8 alueille on kisoissa ahtautunut jopa 40 venettä.

Länsi 8: Jos vedenalaiset kanjonit ja läheiset patit osuivat jo aiemmin silmiin, niin tässä sitä ei voi välttää. Alueesta lounaaseen työntyy niemeke yli 80 metrin veteen. Jos tapana on ajaa veneellä päin penkkaa eli syvästä matalaan ja takaisin niin tällä alueella pääsee useamman penkan yli kääntymättä.

Länsi 9: Nimettömän keppi on hyvä maamerkki länsipuolella. Nimettömän pohjoispuoli on alueena laajempi. Alueelta löytyy useita patteja. Saalisraporteissa nimetön on usein mainittu alue.

Länsi 10: Tästä löytyy Itä-länsisuuntainen kanjoni heti nimettömän kepin eteläpuolelta. Kanjonissa on usein virtauksia. Vetoalueen laajentaminen tästä etelään seuraaville pateille saattaa tuottaa myös hyvin tulosta.

Erityiskiitokset länsipuolen paikkojen valinnasta Rami Kupariselle. Paikkojen laadunvalvonnasta on vastannut Ville Ohra.