Siirry suoraan sisältöön

STADIN TANE! 11.05.2024

Vavat viuhuvat ja hymyt on herkässä keväisessä saaristossa. Suuren suosion saavuttanut, kaikille avoin ja maksuton Stadin Tane! -heittokalastuskilpailu Pihlajaluodossa tulee jälleen. Tässä senttikisassa pituus ratkaisee, lisäksi C&R -muotoisena saamamiehen valinnan mukaan. Saalisraportointi ja tulosseuranta tapahtuu pitkin kisapäivää näppärästi kännykällä. Kisafiilis on korkealla saariston hotspotteja heittoveneillä kierrellessä. Kisassa menestyneitä taimenia on saatu myös rannoilta, venettä ei siis välttämättä tarvita.

Heittomiesten kisan ohessa Suomenlahden Uistelijoiden seuralaiset kisaavat seuracupin kevät treffeillä. Alkuillalla kisatuloksia mitattaessa ja punnitessa nähdäänkin usein komeita taimen ja lohi -saaliita. Illalla ”kisastudio” kokoontuu saunan lauteilla sekä grillillä, jolloin kalojen koko yleensä kasvaa, ja isoja karkulaisiakin oli kisapäivän aikana yllättävän paljon. 

Samana tapahtumapäivänä järjestetään myös Pihliksen avoimet ovet. Olet tervetullut tutustumaan kalakavereitten tai perheesikin kanssa Suomenlahden Uistelijoiden tukikohtaan, seuralaisiin ja Pihlajaluotoon, vaikka et osallistuisikaan itse kilpailuun. Tule nauttimaan kisa-atmoksesta, ja viettämään mukavia merellisiä hetkiä kanssamme keväiselle saarellemme.

Nappaa tapahtuma kalenteriisi ja tule mukaan!

Ilmoittautuminen on auki, ilmoittautumislomakkeelle pääset tästä.

1. KILPAILUKALA JA KILPAILUMUOTO:

Kilpailukala on rasvaevätön meritaimen, pituus vähintään 51cm. Kalastusmuoto on heittokalastus. Kisamuoto C&R (catch and release “pyydystä ja päästä”)

Vapojen tai vieheiden määrä ei ole rajoitettu veneessä. Kalastaessa saa käyttää pelkästään yhtä viehettä jossa on yksi kolmihaarakoukku väkäset litistettynä. Yksihaarakoukun käyttö on sallittu perholla kalastettaessa myöskin väkäset litistettynä. Vieheiden tulee olla keinotekoisia, luonnonsyöttien käyttö on kielletty. Ei koske sulkia ja karvoja.

Kilpailuun osallistuu vain rasvaevätön kala. Rasvaevälliset taimenet tulee vapauttaa välittömästi! Kalojenkäsittelyssä noudatetaan hyviä kalamiestapoja. (Vapautussääntö koskee myös niitä kaloja, jotka eivät ole kilpailuun hyväksyttäviä kaloja.)

2. TIIMI

Tiimissä saa olla 1-3 kalastajaa. Tiimi valitsee kipparin, joka vastaa kalojen raportoimisen tuomaristolle ja on vastuussa tiiminsä toiminnasta. Tiimin valitsema kippari osallistuu kipparikokoukseen Pihlajaluodon kisakeskuksessa ennen kisan alkua. Kippari tekee ilmoituksen tiiminsä osallistumisesta kilpailuun, jonka jälkeen hän saa tiimilleen sekä kisamitan että Tanepassin. Alle 18 vuotta täyttäneet kisaan osallistujat ovat huoltajiensa vastuulla.

18 vuotta täyttäneillä kalastajilla tulee olla voimassa Valtion kalastonhoitomaksu 2024.

3. KILPAILUN KULKU:

Tarkat ajat vaihtelevat jonkin verran esim. sääolosuhteiden mukaan.

7.00 Pihlajaluodon Kisakeskus aukeaa. Kuljetus Pihlajaluodolle kuljetusta pyytäneille.
Aamukahvitarjoilu. Suomenlahden Uistelijoiden tukikohtaan tutustumista.

8:00 Tiimien ilmoittautuminen kisaan. Tanepassien ja mittojen jakaminen, kisapäivän yhteystiedot kisakalojen kuvien lähettämistä varten.

8:30 Kipparikokous

9:00 Stadin Tane! sekä Suomenlahden Uistelijat Seuracup kisat alkaa. Vapaa lähtö laiturista.

10.00 Kahvitarjoilua kisakeskuksessa ja grillikin kuumana avoimiin oviin saapuneille vieraille.

12.30 Stadin Tane! kisatilanne, tuomaristo raportoi

13.00 Grilli kuumana ja kalajuttuja

17.00 Stadin Tane! kilpailu päättyy, jolloin on oltava jo takaisin kisakeskuksessa.

17.00 Suomenlahden Uistelijat Seuracup kilpailu päättyy, jolloin on oltava jo takaisin kisakeskuksessa.

17.15 Stadin Tane! Tuloskatselmus ja palkintojen jakaminen

17.30 Suomenlahden Uistelijat Seuracup kisan punnitus, tuloskatselmus.

18.00 Sauna kuumana

Vapaata ohjelmaa saaressa

22.00 Kilpailukeskus sulkeutuu, ja avoimet ovet Pihlajaluodossa päättyy

4. KALOJEN MITTAAMINEN, KÄSITTELY JA RAPORTOINTI:

Kilpailuun osallistuu ainoastaan Suomenlahdelta saatu meritaimen. Kisamuotona on C&R (catch and release ”pyydystä ja päästä”.) Kisaan hyväksyttävän kalan vähimmäismitta 51cm.

Kilpailuun osallistuu vain rasvaevätön kala. Rasvaevälliset taimenet tulee vapauttaa välittömästi!

Saadut kalat ilmoitetaan toimitsijalle 30 min. kuluessa kalan saamisesta. Kalat mitataan toimitsijan antamalla mitalla, jossa kalanpää on asetettu mitan alkuun kohtaan nolla.  Mitta asetetaan kalan alapuolelle, oikea kylki alaspäin takaa päin katsottuna. Kalaa voidaan pitää kiinni mittauksen aikana, mutta siitä on nähtävä yksilöllinen muoto ja pituus. Kuvassa tulee näkyä tiimisi Tanepassi sekä kala mitta-alustalla kokonaisuudessaan.

Kuvallinen whatsapp / txt -ilmoitus lähetetään kipparikokouksessa ilmoitettuun puhelinnumeroon.

Saadut meritaimet raportoidaan myös luonnonvarakeskukselle venekunnan kipparin toimesta. Raportointi tehdään Oma-kala palvelun kautta.

Meritaimenen kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta ja tarkkuutta. Kaloja ei tule roikottaa, niitä ei tule puristaa sekä käsien olisi hyvä olla kosteat kalaa koskettaessa. Vapauta kala mahdollisimman nopeasti valokuvauksen jälkeen. Elvytä kalaa vedessä ennen otteen päästämistä.

Eväleikattuja meritaimenia voi ottaa saaliiksi niiden täytettyä kalastusrajoitusten määräykset. Tiimit vastaavat omasta toiminnastaan ja tekevät itse päätöksen haluavatko ottaa saaliikseen saamansa kalan. Kipparit tiimeineen ovat vastuussa kalastajan tekemistä päätöksistä ja mahdollisista kalastus rikkeistä.

5. PALKINNOT:

Suomenlahden Uistelijat. R.Y. jakavat sponsoreilta saamia kisapalkintoja venekuntien kesken.

Palkitsemisperusteet

Pisin ilmoitettu meritaimen

Eniten senttimetrejä saanut tiimi (kolmella kalalla)

Ensimmäiseksi saatu ja ilmoitettu meritaimen

Yllätys palkinto osallistujien kesken

Tasatuloksen sattuessa, voiton ratkaisee tuomariston päätös.

6. KILPAILUMAKSU:

Kilpailuun osallistuminen on ilmaista

Yli 18 vuotta täyttäneillä osallistujalla tulee olla voimassa Valtion Kalastonhoitomaksu 2024.

Voit halutessasi tukea Suomenlahden Uistelijoiden järjestämää Merilohen-keräystä; “Tue Merilohta”. Lahjoituksellasi on suuri merkitys. Myös yritykset ja järjestöt ovat tervetulleita lahjoittajia.

7. TURVALLISUUS JA KILPAILUN KESKEYTYS:

Kilpailijat osallistuvat kilpailuun omalla vastuullaan. Osallistujien tulee noudattaa hyviä kala- ja merimiestapoja. Järjestäjä suosittelee kisaan osallistujille kuivapukua ja turvallisuusvälineitä.

Järjestäjä seuraa tuuliolosuhteiden kehittymistä useista eri mittauspisteistä ja tekee niiden pohjalta päätökset yhdessä tuomariston kanssa kilpailun aloittamisen, keskeyttämisen tai jatkamisen suhteen. Järjestäjä keskeyttää kisan vaarallisten sääolosuhteiden vallitessa.

Hädän sattuessa soitettava 112

Meripelastus 0294 100 / VHF Kanava 16

Lisätietoja antavat toimisto@suomenlahdenuistelijat.fi

8. LÄHESTYMISOHJE JA KULJETUS PIHLAJALUOTOON:

Kisakeskus sijaitsee Suomenlahdella, Vuosaaren edustalla Pihlajaluodossa. Venematka Vuosaarenlahden satamasta noin 15min. Lännestä tulevan arvioitu ajoaika, (Lauttasaari) 45min, Itäinen (Sipoo) 45min. Lähin veneenlaskupaikka sijaitsee Vuosaarenlahden aallonmurtajalla Veneiden nosto- ja laskupaikka

Kisakeskuksen päälaituri sijaitsee pohjois-itä puolella Pihlajaluotoa. Kiinnittäytyminen tapahtuu poijuihin; perän kiinnitys poijuun ja keula kohti laituria. Huomio! Varaathan riittävästi köyttä kiinnittäytymiseen, suosittelemme vähintään 30 metriä. Saunalaituria käytetään kisatapahtumissa vain sääolosuhteiden mukaan, tiedotamme siitä erikseen.

Kuljetus Pihlajaluotoon:

Suomenlahden Uistelijat R.Y voi järjestää kuljetuksen avointen ovien tapahtumaan tulijoille. Kuljetus lähtee Vuosaaren Aurinkolahdesta kohti Pihlajaluotoa.

Kuljetusta voidaan järjestää rajallinen määrä, pyydäthän kuljetusta myös hyvissä ajoin ennen tapahtumaa sähköpostilla toimisto@suomenlahdenuistelijat.fi. Kuljetuksen noutopaikka on Aurinkolahden Hiekkalaiturintienpään laiturilta.